Y O G A

Yoga is veel meer dan alleen een lichamelijke activiteit. Door yoga ontdek je de relatie met je lichaam. Wat gebeurt erin je lichaam en waar hopen spanning en wilskracht zich op. Zo leer je de fijne signalen die je lichaam geeft te (h)erkennen. Met yoga werk je aan je houding, spieren, gewrichten, balans, stimuleer je de bloedsomloop, is een moment om op te laden, verminderd stress en doet nog heel veel meer voor je lichaam en geest, gezondheid en vitaliteit.

Het doorleven van de houdingen is van groot belang. Het is overigens niet de mate van lenigheid die iemands niveau in de yoga bepaalt. Dit wordt bepaald door iemands vermogen tot het beoefenen van geduld, toewijding en concentratie. Door regelmatig te oefenen kan je veranderingen opmerken. Het is daarom aan te raden om yoga voor een langere periode te beoefenen om een ontwikkeling in jezelf tot stand te kunnen brengen. De yogalessen zijn toegankelijk voor alle fitheid niveaus en is niet leeftijdsgebonden. De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het is voor iedereen mogelijk om aan yoga te (blijven) doen.

 

Hatha Yoga

In deze rustige vorm van yoga worden de yogahoudingen meestal los van elkaar beoefend met veel aandacht voor het lichaamsbewustzijn. De houdingen worden opgebouwd en enige tijd vastgehouden, met kleine rustmomenten tussendoor om de houdingen goed in te laten werken op het lichaam. Elke yogahouding kan aangepast worden in jouw bewegingsruimte. De organen worden gestimuleerd en je wordt je bewuster van je eigen lichaam, je adem, je zintuigen en je gedachten. Daarbij wordt je lichaam sterker en vitaler zonder het lichaam teveel te belasten.

 
 

Stoelyoga

De yogahoudingen op de stoel zijn een uitkomst voor mensen die een beperking in de bewegingsvrijheid ervaren, herstellende zijn van een operatie of ziekte, bij chronische klachten, burn-out of voor diegene die moeite hebben om vanuit een liggende positie op te staan. Stoelyoga biedt veel voordelen: Het verbeterd de lichaamshouding, het lichaams-bewustzijn, de concentratie, de mentale helderheid en het verminderd de stress- en pijnbeleving. Je leert te bewegen binnen de grenzen van het eigen kunnen, door voornamelijk de beweging te doorvoelen. Het werkt zowel preventief als herstellend, van beperking naar bewegingsruimte. Het lichaam behoudt de vitaliteit die nodig is om te bewegen.

 

Yoga Nidra

Yoga Nidra wordt doorgaans beoefent in een liggende positie op de yogamat met de ogen gesloten. Tijdens de sessie word je op een systematische manier tot ontspanning gebracht d.m.v. het aandachtig volgen van de begeleidende stem. Je kunt hierdoor een diepe ontspanning ervaren op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Ontdek de helende ruimte tussen waken en slapen. De Nidra technieken stelt het lichaam en geest in staat tot een diepe ontspanning te komen, kalmeert het autonome zenuwstelsel en versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. 1 sessie Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slaap.

 

AOT (adem- en ontspanningstherapie), yoga i.c.m. methode van Dixhoorn

AOT is een instructievorm welke verdieping geeft aan de yoga en een sterke basis vormt om yogaoefeningen op een ontspannen wijze uit te voeren. Dit wil niet zeggen dat je geen krachtige oefeningen meer doet. Het gaat meer om het leren gebruiken van de juiste spanning en overbodige moeite achterwege laten. Door de kleine bewegingsinstructies kan iemand leren zijn automatische bewegingspatronen te deconditioneren en functioneel te bewegen. Het gaat niet om de eindhouding, maar om het leren voelen hoe het lichaam binnen de eigen mogelijkheden zo gemakkelijk mogelijk richting de eindhouding kan gaan. De adem is daarbij een graadmeter om te leren voelen waar de grens ligt van nog zinvol bezig zijn of teveel bezig zijn met iets te bereiken. Je kunt in feite niet spreken van één goede manier van ademen, omdat de ademhaling gestuurd wordt door de toestand van het organisme. Wel kun je op zoek gaan naar mogelijkheden om de adem meer ontspannen te laten verlopen.