Informatie


Als je je inschrijft voor een yoga of stoelyoga lesblok, heb je een vaste plek in een les. De betaling gaat ook per volledig lesblok en dient voor aanvang te worden betaald. Bij verhindering is afmelding aan de docent gewenst en kun je de les binnen het lesblok inhalen op een ander tijdstip of dag. Inhalen kan uiteraard als er ruimte is.

De stoelyoga en yoga zijn toegankelijk voor alle fitheid niveaus en instromen kan op ieder moment, mits er uiteraard plaats is. Wil je voor de eerste keer meedoen, dan wordt dit altijd vooraf in overleg besproken.

Ook met lichamelijke klachten is het mogelijk om yoga te beoefenen, wel in overleg graag. De algemene richtlijn is om vooraf advies te vragen aan je huisarts of behandeld therapeut. Deelname aan de yoga, stoelyoga, Mind-Walk en alle andere activiteiten is op eigen risico.

Wat mee te nemen naar de yoga: Een eigen yogamat (met goede antislip), een grote handdoek en eventueel een deken om jezelf toe te dekken, zodat je warm blijft tijdens de ontspanningsoefeningen.

Wat mee te nemen naar de stoelyoga: Warme sokken (schoenen gaan uit) en een vestje om in de eindontspanning warm te blijven.

Wat mee te nemen naar de Mind-Walk: Goede schoenen! Een rugzakje kan handig zijn voor een regenjasje en/of een fles water. Bij langere wandeling is het fijn om iets mee te nemen om op te zitten.

 

Advies


  • Eet geen zware maaltijd vlak voor een activiteit. Eet bij voorkeur licht voor je (stoel) yoga doet of mee doet met de Mind-Walk. Een volle maag is onaangenaam. Drink na afloop een glas water.
  • Streef er naar (stoel) yoga thuis te oefenen. Hoe meer je vertrouwd raakt met de oefeningen, hoe dieper de uitwerking zal zijn.
  • Hoe lenig je bent is niet belangrijk, ook een kleine beweging geeft doorstroming.
  • Doe wat jij voelt dat goed voor je is en blijf binnen je eigen grenzen.
  • Houd je aandacht bij de oefening, bij wat je voelt en ervaart.
  • Doe niet teveel je best, dat geeft meer, in plaats van minder, spanning.
  • Vind je dat de ontspanningsoefening te lang duurt, kom dan rustig rechtop zitten, zonder de anderen te storen.
  • Tijdens de (stoel) yoga en trajecten staat het respecteren van de eigen mogelijkheden centraal en wordt er creatief omgegaan met eventuele beperkingen.
  • Al zijn de bewegingen nog zo klein, het werkt krachtig door op zowel het lichamelijke als het geestelijke aspect!



Oefenen in het vinden van een sterke, rustige `Kern` om vandaaruit ontspannen door het leven te kunnen gaan. Kortom: dat wat je nodig hebt voor een gezond lichaam en geest.

De lessen zijn afgestemd op de fysieke behoeften en ontspanning van lichaam, geest en adem. Daarnaast zijn de oefeningen balsem voor de ziel en leer je om ondanks alle hectiek rust en stilte in je dagelijks leven te vinden.

Geniet ook van alle oefeningen, juist als deze inspannend zijn!

Belangrijk is om een yogahouding langzaam en rustig aan te nemen en er net zo kalm weer uit te komen. Ervaar tijdens de oefeningen de rek- en strekgrens en je inspanning. Respecteer en verken je grenzen, maar overschrijd ze niet. Een bepaalde mate van rekking en inspanning is belangrijk om de oefening zijn werking te laten doen, maar bij stekende pijn of ademproblemen geef dit direct aan en stop met de oefening. Luister naar je lichaam. Als het goed voelt, is het prima om langer in een houding te blijven en vaker te oefenen. Het effect van de oefening zal dan worden verdiept. Als je een houding langer aanhoud, is het wel de bedoeling dat je even de tijd neemt om uit de positie terug te keren en dan weer rustig begint te bewegen.

Het is belangrijk om, indien mogelijk, door de neus te ademen. De adem is dan beheerster en ingeademde lucht is beter verwarmd, bevochtigd en gefilterd. Tijdens de oefeningen is het fijn als je adem rustig en gelijkmatig is, zonder dat je hierbij ingrijpt in je ademproces. Het lichaam ademt tenslotte uit zichzelf en bij oefeningen of stilstand is het waardevol om te beschouwen hoe de adem uit zichzelf beweegt door het lichaam. De controle en de sturing op de adem los te laten en waar te nemen of de adem ondersteund is.

Wellicht is het allerbelangrijkste om de verwachting(en) bij aanvang van alle activiteiten te laten voor wat ze zijn. Een verwachting kan namelijk ook begrenzend en beperkend werken. Voor je het weet heeft je hoofd er alles van te vinden en is er geen of minder ingang voor nieuwe ontdekkingen, inzichten, belevingen, ruimte en ontspanning. .